Tradície spojené s pečivom
K najstarším formám tradičného pečiva patrí okrem chleba takzvané obradové pečivo. Naši prastarí rodičia ho piekli pôvodne zvieratám, ktoré ho konzumovali najmä počas Vianoc vo viere, že ich to udrží zdravé a silné počas celého nasledujúceho roka. Na severovýchodnom Slovensku sa toto pečivo pripravovalo v tvare hovädzieho dobytka, niekde v tvare vtáčej hlavy. K tradičným druhom pečiva slovenských mám patrilo tiež pečivo pečené v rozlične tvarovaných kovových alebo hlinených formách. K najznámejším patrí veľkonočný baránok, ktorý je nositeľom tradície dodnes. Čarovnú funkciu mali pečivá posypané makom, prípadne zapletané, ktoré sa piekli počas sviatkov alebo svadieb. Symbolizovali súdržnosť rodiny a jej budúcu prosperitu. Reprezentantmi tejto skupiny sú v dnešnej dobe napríklad vianočka, lupačka alebo vianočné bobaľky. Mnoho druhov spomínaného pečiva obľubujeme dodnes a my sme radi, že našou širokou ponukou pečiva prispievame k udržaniu tradícií. :-)Návrat na zoznam noviniek